Tips voor het onderhoud van je (elektrische) fiets

Langer van je fiets genieten? Dan moet je je fiets onderhouden. In deze blog geven we je 3 tips mee voor het onderhoud van je klassieke fiets en 3 tips specifiek voor het onderhoud van elektrische fietsen.

Tips onderhoud voor het onderhoud van je klassieke fiets

Tip 1 l Ontvet en smeer je ketting geregeld

Geregeld je ketting ontvetten en smeren is essentieel. Om je ketting te smeren maak je het best gebruik van fietsolie die vuilwerend en waterafstotend is. Hoe vaak je moet smeren, hangt van je gebruik af. Zowel de ketting, de remmen als de derailleur moeten regelmatig gesmeerd worden. De cassette smeer je niet.

Tip 2 l Controleer regelmatig de bandenspanning

Met goed opgepompte banden rijd je minder snel lek. Let op, ook te hard opgepompte banden is niet goed. Op de zijkant van de banden vind je de ideale druk. Elke maand je bandenspanning checken is zeker niet overbodig. Investeer in een kwalitatieve fietspomp met ingebouwde bandenspanningsmeter. Pomp je je banden op, check dan ook gelijk je wielen. Een correct opgepompte band gaat ook langer mee, want verslijt minder snel.

Tip 3 l Draai alle bouten en moeren goed vast

Na een tijdje kunnen bouten, moeren en schroeven los komen te zitten. Controleer maandelijks of alles nog goed vast zit. Te vast draaien is ook niet nodig, want dan krijg je ze misschien nooit meer los. Zorg ervoor dat er niets rammelt of laat ons als specialisten er naar kijken.

Tips onderhoud elektrische fiets

Tip 1 l Check de accu

Een accu die geregeld gebruikt wordt, functioneert beter. De accu blijven gebruiken is dan ook aangewezen. Door een accu regelmatig te laden en te ontladen gaat deze langer mee. Bewaar je accu altijd op een veilige en droge plaats.

Tip 2 l Maak je fiets geregeld schoon

Ongeacht om het om een elektrische of gewone fiets gaat, regelmatig je fiets schoonmaken loont. Controleer alles en poets je fiets. Pomp je banden op, smeer je ketting en doe olie op de draaiende onderdelen. Smeer ook de onderdelen van chroom met roestwerend middel in.

​​Laat je fiets onderhouden

Wil je je elektrische fiets of gelijk welke fiets volgens de regels van de kunst laten onderhouden of is je fiets toe aan een grondig nazicht? Bij Verva Bikes kun je gelijk welke fiets laten onderhouden. Wij omringen je tweewieler met de beste zorgen.

Interessant voor jou